Schimmel in de mond

Bij ongeveer de helft van de mensen komen in het speeksel kleine waardes van schimmel voor, maar hier heeft de dragen geen last van. Nog sterker, de drager weet dit vaak niet eens. Mondschimmel, spruw of candidose wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door de Candida schimmel. Deze schimmel komt van nature in de mond voor maar geeft normaal gesproken geen aanleiding klachten. Pas als er een overmatige groei van de schimmel optreedt kan dit leiden tot een ontsteking. Deze groei kan optreden als de bacteriën die de schimmel normaal onder controle houden te gering worden door bijvoorbeeld het gebruik van antibiotica of als de weerstand om een andere reden laag is. Een griep kan ook de oorzaak zijn dat een mondschimmel tot ontwikkeling komt.

Veranderingen in de mond, zoals het krijgen van een kunstgebit of een slechte mondhygiëne kunnen eveneens een rol spelen bij de plotselinge ontwikkeling van schimmel in de mond. Ook het veelvuldig gebruik van bepaalde medicijnen kan leiden tot een steeds terugkerende orale (chronische) schimmelinfectie. De infectie komt het meeste voor bij ouderen, kleine kinderen en mensen met een kunstgebit. Een candidainfectie kan in de mond, maar ook in andere delen van het lichaam voorkomen. Denk aan de luieruitslag bij baby's of vaginale schimmelinfecties bij vrouwen. Een candidainfectie van de mond kan iedereen treffen, ofschoon vooral baby's, peuters, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem de pineut zijn. Bij kinderen wordt een candidainfectie van de mond ook wel spruw genoemd.

De schimmel is in de mond zichtbaar als een licht verheven afschraapbare laag op de binnenkant van de wangen, de rand van de tong, een witte tong, of op het verhemelte. Deze laag is wit-gelig bij de Candida Albicans schimmel en tot zwart bij de Candida Tropicalis schimmel. Bij het proeven van zuren kan soms een prikkelend gevoel ontstaan Bij kleine kinderen openbaart zich de ontsteking als kleine witte, vaak zeer pijnlijke plekjes die lijken op aften en eveneens op de tong voor kunnen komen. Ook fijne witte draadvormige lijnen kunnen op een schimmelinfectie duiden.