Huidschimmel infecties

Er zijn vele soorten huidschimmels. Hier bespreken we voetschimmel (in de volksmond ookwel zwemmerseczeem genoemd),

ZWEMMERSECZEEM / VOETSCHIMMEL

Naast schimmelnagels kan eer ook huidschimmel voorkomen op de voeten. Voetschimmel wordt ook wel 'zwemmerseczeem' genoemd. Dit is echter geen goede naam, want eczeem is iets anders. Op de voeten komen twee soorten schimmels voor: Trichophyton rubrum en Trichofyton mentagrophytes. Deze schimmels leven in de hoornlaag van de opperhuid. Voetschimmels komen zeer veel voor.  Voetschimmels zijn nattende, schilferende plekken tussen de tenen.

Een andere vorm, die tegelijk met zwemmerseczeem kan voorkomen, zijn rode vlakke plekken met een schilferend randje, vooral aan de zijkanten van de voeten. Soms kunnen centraal in de plek korstjes ontstaan en wondvocht vrijkomen. Wanneer bij de infectie een duidelijke rand zichtbaar is wordt de aandoening ook wel ringworm genoemd, net zo als schimmelinfecties elders op het lichaam die een dergelijke opvallende rode rand vertonen.

Schimmels kunnen ook kleine of grote blaren aan de voeten veroorzaken. Soms zijn dit diep in de huid liggende, enkele millimeter grote blaasjes die overgaan in schilferende plekken. Maar soms kunnen het ook tot enkele centimeter grote, met wondvocht gevulde blaren zijn. Bij voetschimmel is de huid, vooral tussen de tenen, rood en schilferig. Daarnaast kan er jeuk optreden en kan bij een hardnekkige infectie de huid openbarsten.


OORZAKEN VOETSCHIMMEL

Voetschimmels groeien het beste in een warme en vochtige omgeving. De transpirerende huid is daarom een goede groeiplaats voor deze schimmels. Bij voetafwijkingen zoals doorgezakte voeten, kan de voet onvoldoende worden geventileerd, wat de kans op schimmelgroei vergroot. Bij transpirerende voeten heeft u een grotere kans op voetschimmel dan bij 'droge' voeten. Door transpiratie is de huid niet alleen warm en vochtig maar schilfert ook af. Dit bevordert de groeikansen voor een schimmel.
Doordat voetschimmel ook wel zwemmerseczeem wordt genoemd, lijkt het alsof deze aandoening alleen bij zwemmers voorkomt. Hoewel voetschimmel inderdaad vaak in zwembaden wordt opgelopen, moet u ook oppassen voor andere vochtige ruimtes in openbare gelegenheden, zoals douches en kleedkamers in gymzalen. Schimmels verspreiden zich door het maken van schimmelsporen. Deze zijn zeer klein en komen overal om ons heen voor. De schimmelsporen die voetschimmel kunnen veroorzaken vinden wij vooral in sportzalen, zwembaden en andere plekken waar mensen met blote voeten lopen (kleedkamer van kledingwinkels, dokters..).
De schimmelsporen kunnen uitgroeien tot echte schimmels als de omstandigheden daarvoor gunstig zijn: voor voetschimmels zijn dit vooral een vochtige, warme omgeving.

 

BEHANDELEN VOETSCHIMMEL

De geneesmiddelen tegen schimmelaandoeningen zijn te verdelen in drie groepen:
• Schimmeldodende middelen (terbinafine)
Terbinafine hoeft maar éénmaal daags te worden toegepast en de verschijnselen zijn vaak al na een week verdwenen. Het middel hoeft daarna dan ook niet langer gebruikt te worden.
Terbinafine mag niet toegepast worden bij kinderen onder de 12 jaar, zwangere vrouwen en bij borstvoeding.
• Schimmelgroeiremmende middelen (miconazol, econazol, clotrimazol en sulconazol)
Schimmelgroeiremmende middelen moeten op en ruim rondom de aangetaste plekken worden aangebracht, tot tenminste één week na het verdwijnen van de klachten.
Bij de behandeling van voetschimmel met schimmelgroeiremmende middelen wordt vaak een strooipoeder in combinatie met een crème gebruikt.
De crème wordt toegepast op de voeten en het strooipoeder kan in de sokken en in de schoenen worden gestrooid. U kunt deze middelen het beste na elke voetreiniging aanbrengen.
• Jodiumhoudende middelen zijn ook werkzaam tegen schimmels, gebruik hiervoor een middel met 10% povidonjood.


VOORKOMEN VAN VOETSCHIMMEL

  • Na het douchen of baden de voeten goed drogen
  • In openbare ruimtes zo min mogelijk op blote voeten lopen
  • Katoenen of wollen sokken dragen (deze voorkomen transpiratie)
  • Draag schoenen van een ‘ventilerend’ materiaal (leer, linnen of open schoenen)